WIE ZIJN WIJ?

De vereniging Hagelandse Bier Genieters vzw (HBG) is een biervereniging uit de regio Zuid-Hageland. Dat zich inzet, door allerhande activiteiten te organiseren, om er voor een betere bekendheid van de Hagelandse Bieren te zorgen.

 

In de lente van 2012, merkten twee vrienden, Jean-Marc en Kurt dat er in hun regio (Linter – Zoutleeuw – Tienen) geen enkele biervereniging actief was. Een ongerept gebied tussen Leuven en Hasselt met ongetwijfeld veel meer bierminnende gelijkgezinden. Deze regio bevat ook een rijkelijk aanbod aan een brouwrijke geschiedenis en deze mag niet verloren gaan.

Na een eerste brouwerij bezoek en een rijkelijke opkomst besloten ze meteen om hiermee verder te gaan.

Op 10 juli 2012 werd HBG geboren met als hoofdzetel Zoutleeuw, een onafhankelijke vereniging waarvan ondertussen het bestuur versterkt is met 5 leden. Onmiddellijk hebben we besloten om ons toe te voegen bij Zythos vzw.

Zythos (www.zythos.be) is de nationale confederatie van bierverenigingen en fungeert ook als consumenten vereniging in de bierwereld en voert promotie voor de ondersteuning van onze biercultuur en de kleinere artisanale brouwers.

Later dat jaar startte Kurt (penningmeester), John (ondervoorzitter) en Jeanke (voorzitter) aan een cursus Zythologie - de leer van het bier - aan het Syntra te Hasselt.

2 Jaar later kom onze regio 3 kersverse zythologen toevoegen aan hun inwonerslijst.

De eerste jaren organiseerde HBG enkele evenementen zoals brouwerijbezoek aan de Geuze-streek en een degustatie avond tussen whisky en bier.

In 2014 werd er besloten om de feitelijke vereniging om te zetten naar een vzw. In dat zelfde jaar werd het team versterkt door de eerste vrouwelijke zythologe in onze regio. Onder deze verenigingsvorm bleven we sterke evenementen op zetten, zoals de Bierige Quiz, een algemene kennis quiz met een knipoog naar de bierwereld. Tourneé Hageland, een gezellige busrit tussen de Hagelandse weides en heuvels, met leuke uitstapjes in gezellige brouwerijen en volkse cafés. Of één van onze vele thema avonden over hop , geuzes , Amerikaanse bieren, trappisten , ... . Of één van de leuke fiets tochten tussen het Hagelandse groen.

Maar ook samenwerkingen met andere verenigingen kennen een gouden draad binnen de vereniging, een leuke vrouwen en bier avond i.s.m. de lokale KVLV of Brabants bierbuffet, één samen werking tussen 4 regionale bierverenigingen. Maar ook samenwerkingen met verschillende gemeentes, Tourneé Hageland met Tienen, Landen en Zoutleeuw.

Maar de belangrijkste is wel die met stad Tienen, vanaf het eerste jaar helpt HBG mee met de organisatie van de streekbieren markt op het Torenkes plein. Opstartend van een tiental standhouders is dit evenement uit gegroeid naar één van de leukste en grootste lokale markt (nu Tienen Proeft) met een 40tal standhouders die 50tal bieren en tal van lekkere knabbels aanbieden

In 2017 hebben we met spijtig het vertrek van mede-oprichter uit de vereniging moeten aanvaarden.

Voor de komende jaren focust HBG zich nog steeds op het aanbieden van leuke en fascinerende evenementen.

 

Bestuur :

Jean-Marc Smits       - Voorzitter

John Vandormael     - Ondervoorzitter

Dominique Wilmots       - Penningmeester

Benny Dewilde          - Secretaris

Pascal Vanalphen    - technisch verantwoordelijk

Steve Vandormael   - Catering

Cindy Verecken  - Bestuurslid

Robert Verkammen - Bestuurslid

 

Verdere contact :  info@hbg-vzw.be